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Background 
 
The questions and answers contained in this document are compiled from questions and comments 
raised in the survey responses and focus groups conducted as part of ACOT’s Continuing Competency 
Program (CCP) Review and questions fielded by ACOT staff since it was announced that review and 
evaluation (formerly known as audits) of CCP submissions would be resuming in 2021. 
 
For answers to questions about the CCP in general, refer to the CCP FAQs document accessed from the 
CCP Resources page of the ACOT website along with other written and video resources developed to 
support OTs in completing their CCP Learning Plans. 
 
If you have a question that is not in this document, please email your question to info@acot.ca and one 
of the ACOT staff will get back to you as soon as possible. 

Questions and Answers: 
  

CCP Review & Evaluation (Audit) and Practice Visits 
 
 Is anyone looking at my CCP submission? If so, what are they looking for and what criteria will be 

used to determine the quality/acceptability of my submission? 
 
The review and evaluation of CCP submissions (formerly known as audits) is a requirement in the OTPR 
which specifies in Section 14 (1): 
 

“The Registrar or Competence Committee must periodically select regulated members in 
accordance with criteria established by the Council for a review and evaluation of all or part of a 
regulated member’s continuing competence program.” 
 

The review and evaluation of CCP submissions is anticipated to resume in July 2021. A Rubric has been 
created which outlines the criteria Reviewers would be using to rate whether a CCP submission is 
acceptable or unacceptable. As well, the Policies and Procedures for the CCP Review and Evaluation 
process are posted on the CCP Review and Evaluation page of the ACOT website.  
 
 What does "competence" really mean? Can an OT’s competence actually be determined from 

his/her/their CCP submission? 
 

           Practice FAQs 

https://acot.ca/continuing-competence/ccp-resources/
mailto:info@acot.ca
https://acot.ca/continuing-competence/ccp-review-and-evaluation/
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Competence is defined in Section 1 of the HPA as “the combined knowledge, skills attitudes and 
judgement required to provide professional services.” Completion of all the CCP components does not 
directly reflect an OT’s knowledge, skills, attitudes and judgement, however, the recording and reflection 
on the continuous learning activities that CCP completion requires is considered an indirect indicator of 
competence.   
 
Regulators around the world acknowledge that more evidence is required to support or disprove that 
the various methods and tools used in health professional continuing competence programs. ACOT is 
committed to ensuring that our CCP acts as an accurate and reliable indicator of competence and will be 
seeking opportunities to initiate and/or participate in research activities that explore the effectiveness of 
our CCP as a reliable indicator of competence. 
 
 Is ACOT oversight of practice required? Is it not the employer's role to oversee and address a 

clinician’s performance or practice issues? 
 

This is correct – it is not ACOT’s mandate to monitor an OT’s performance. Performance 
assessment/performance management is the responsibility of an employer or the individual (if self-
employed). ACOT’s public protection mandate is achieved through the regulation of ethical and 
competent OTs.  Acceptable completion of ACOT’s CCP is the way each OT can demonstrate 
his/her/their commitment to continuous learning (as an indirect indicator of competent and ethical 
practice).  
 
To clarify the purpose and intent of practice visits for registrants, ACOT Council has approved the 
following: “A practice visit will be conducted on an ‘as needed’ or ‘as requested’ basis with the intent to 
determine whether the OT's practice adheres to ACOT’s Standards of Practice and Code of Ethics.”  
 
 The HPA and OTPR refer to “practice visits” – what are practice visits?   
 
Practice visits* are a tool described in the current iteration of the HPA that regulatory bodies can use if a 
registrant is not complying with the CCP requirements. Section 14(2) of the OTPR indicates: 
 

“If a regulated member does not comply with the continuing competence requirements set out in 
Section 13, the Register or Competence Committee may require the regulated member to submit to 
a practice visit.” 
 

*Note, the term “practice visit” will be replaced by “assessments of regulated members’ competence” 
once the amendments proposed in the Health Statutes Amendment Act are proclaimed. 
 
ACOT envisions that practice visits would be undertaken if a registrant does not incorporate Reviewer 
feedback into his/her/their CCP within the required timeframe (in the following year’s submission for 
minor errors/omissions; within 30 days for significant errors/omissions as per the Rubric criteria).  The 
Competence Committee is in the process of developing policies and procedures for practice 
visits/competence assessments.  
 

If you have any questions about how to complete the CCP, navigate the updated CCP 
platform, or have feedback on any of the resources prepared, feel free to call 
780.436.8381 or email to info@acot.ca. 
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